maanantai 10. elokuuta 2015

Elämyksiä ja uusia ystäviä

Leirilaulu täyttää Jyväskylään palaavan bussin ja keskeyttää innostuneen höpötyksen. Viimeisten säkeiden jälkeen sama pulina jatkuu, tosin aavistuksen mietteliäämpänä kuin aikaisemmin. Miten on päästy tilanteeseen, jossa bussilastillinen palokkalaisia lapsia ja nuoria laulaa innoissaan ulkopuolisille täysin vierasta laulua?

Matka käynnistyi viikkoa aiemmin Järvi-Suomen Partiolaisten Kosmos ’15 -piirileirin alkaessa. Noin viikon mittainen piirileiri järjestettiin 29.7.-5.8.2015. Puumalan Pistohiekassa. Pistohiekan rannat ja mäntykangas olivat hyvää maastoa leirielämään, sillä sinne mahtui helposti pystyttämään telttakylän lähes 2000 partiolaiselle. Leiri oli kansainvälinen, sillä mukana oli partiolaisia myös Saksasta, Iso-Britanniasta ja Venäjältä. Suurimmillaan meidän Palokan Partiolaisten edustusmäärä oli kunnioitettavat 44 huivikaulaa.

Kaikille mielekästä tekemistä


Ohjelmaa oli kaikenikäisille, vaikka aikaa kului paljon myös leirielämää viettäessä ja rentoutuessa. Sudenpennut ja seikkailijat, saivat osallistua ohjelmaan ja nauttia siitä. Tarpojat kantoivat puolestaan jo vähän vastuuta avustamalla esimerkiksi ruuan jakamisessa, mutta suurin osa ajasta meni heidänkin osaltaan ohjelmissa kiertäessä. Vanhemmat ikäkaudet, eli samoajat ja heitä vielä vähän varttuneemmat vaeltajat, sekä aikuiset toimivat leirin aikana pesteissä. Osan vastuulla oli huolehtia nuoremmista. Joidenkin tehtävänä oli puolestaan toimia yhteisen hyvän puolesta esimerkiksi huollossa, turvassa, viestinnässä tai ohjelmalaaksoissa.

Ohjelma rakentui ohjelmalaaksojen ympärille


Päivisin monen alle 18-vuotiaan kulku suuntasi vuorollaan yhteen neljästä ohjelmalaaksosta. Seikkailulaaksossa leiriläiset pääsivät kisailemaan itseään ja toisiaan vastaan aavistuksen fyysisyyttä vaativissa tehtävissä. Testattavaksi päätyi muun muassa kaksi muinaista metsästystekniikkaa - jousiammunta ja vipukeihäät. Etenkin vipukeihäät olivat monelle täysin uusi tuttavuus. Onneksi tekniikka oli nopea oppia.

Tähtitiedelaaksossa tutustuttiin tieteen ihmeellisyyksiin ja rakennettiin raketti. Sen toimintaperiaate oli yksinkertainen, mutta kohtalaisen näyttävä. Etikalla ja ruokasoodalla tavallisen muovipullon sai kohoamaan usean metrin korkeuteen. Kädentaitolaaksossa jokainen ikäkausi rakensi itselleen omanlaisensa soittimen. Näppärissä käsissä syntyivät ripeästi muun muassa kalvotorvet sekä sählypallo-okariinat.

Lämpimistä kesäsäistä pääsi nauttimaan vesilaaksoon. Saimaan raikkaissa rantavesissä sai suorittaa monenlaisia sukellusaktiviteettejä. Ylempänä rannalla pelattiin lipunryöstöä vedellisten elementtien läsnä ollessa. Polttaminen tapahtui vesitykeillä, sekä vesi-ilmapalloilla. Kun joukkuetoverit olivat ennestään tuntemattomia, ketään ei säästelty kastumiselta. Tiimipelin tuoksinassa solmittiin myös uusia ystävyyksiä.

Leirillä syntyi tiivis me-henki


Useana iltana kaikki leiriläiset kokoontuivat ohjelmalavalle yhteisiin iltaohjelmiin. Avajaisissa, päättäjäisissä ja vierailupäivän suurella iltanuotiolla leikittiin, laulettiin ja seurattiin mysteerisen Malisen tarinaa. Alaleirien tunnusväriset huivit pyörivät ilmassa leiriläisten fiilistellessä mahtavaa yhteishenkeä ja muodostivat heidän ylleen riemunkirjavan väri-ilottelun.

Kaikki hyvä tosin loppuu aikanaan. Liian pian koitti aika jättää haikeat hyvästit uusille ja vanhoille partioystäville. Yhteydenpito kuitenkin jatkuu arjen koittaessa. Leiristä toipuessaan moni suuntaa katseensa jo talven retkien kautta ensi kesän suurleiri Roihuun. Silloin Evolle kokoontuu partiolaisia kaikkialta Suomesta vielä monin verroin enemmän kuin nyt Pistohiekalle. Partio on siitä hyvä harrastus, että sen kautta pääsee tutustumaan uusiin asioihin ja ihmisiin.Kuvia leiritunnelmistamme voi nautiskella lippukuntamme Instagram-tilin välityksellä @palokanpartiolaiset

Leiritunnelmiin pääsee myös leirin nettisivuston kautta. Sieltä löytyvät myös leirillä julkaistut Komeetta-lehdet, jos joku niistä pääsi livahtamaan ohi lukematta. Myös ekstramateriaalia kuvien ja tekstien muodossa on sieltä saavutettavissa.. :)

-Viivi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti